Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията остава тежка в трите най-засегнати села от наводненията в Карловско - Слатина, Богдан и Каравелово - със стотици наводнени къщи, отнесена инфраструктура и довлечени хиляди тонове камъни, тиня и дървета. Вълната от съпричастност от хиляди доброволци и дарители е много по-голяма от наводнението, но ясно се виждат и неадекватните действия на почти напълно абдикиралата от отговорност държава. Това каза Никола Рахнев, основател на инициативата Гората.бг, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Десетки местни жители - някои от които работили в дърводобивните фирми или от системата на горите - са категорични, че системно превишавана законна сеч е имало, каза Рахнев, и това значително е увеличило степента на бедствието в региона.

"На практика 158 хил. куб. м дървесина са позволителната сеч само за едното село - Каравелово - по официални данни на Изпълнителна агенция по горите за периода от 2012 г. до момента. Дали са добити в цялост - не са по официални документи, но всички хора казват: при разрешително за сеч при интензивност 20% като на теория трябва да се подбират по-слаби и по-неустойчиви дървета, на практика се отсичат до 70%-80% от гората като се подбират най-здравите и най-дебелите дървета. Причината да се сече четири пъти повече е, че фирмите, които добиват, имат икономически интерес.", коментира той.

Тази информация се подкрепя от видеа, снимки и сигнали на местните жители, добави Рахнев.

Макар метеоролози да споделят, че обявените количества валежи от 150-190 л./кв. м. вероятно са спекулативни, незаконната сеч определено е била фактор за бедствието.

"Категорично горите биха намалили обема на бедствието. Дъждът е голямо количество и със сигурност може да доведе до наводнения, но ако няма такива масово изсечени гори, голи петна на места, ако са правени баражи за ограничаване на ерозията, ако горските пътища се правят както трябва, ако изрязаната дървесина е била законно съобразно складирана на терен, 100% бедствието щеше да е значително по-малко."

Дарителската кампания на инициативата Гората.бг е събрала над 150 хил. лв., които са използвани за закупуването на най-необходимите неща за разчистването на селата - кофи, ботуши, лопати, строителни колички и др. нужни на доброволците - както и стоки от първа необходимост за местните. Наети са и машини, които да помагат в разчистването, каза Рахнев. Инициативата планира да събере средства за изграждането на четири къщи в Слатина, които са напълно разрушени, както и да закупи готварски печки, хладилници, легла, маси и столове за над 150 домакинства.

"Държавата почти отсъства в засегнатите села, особено в първите дни. Хората казаха, че до петия-шестия ден никой не е стъпвал да ги види, изключваме спешните спасителни работи, благодарение на които са били спасени определен брой хора... Държавата е наистина неадекватна.", смята Рахнев.

Макар да има участие на военни и техника, те в най-голямата си част са доброволчески, каза Рахнев. Няма централен план за действие и координация, а организацията от страна на местните кметове не може да реши проблемите глобално. Липсват архитекти и строителни инженери, които да оценят щетите и безопасността на къщите, в които живеят хора и влизат доброволци, както и на оцелялата инфраструктура. Има много сериозен риск от зарази и епидемии, тъй като голяма част от хората не могат да стигнат до ваксинационните центрове, няма масова дезинфекция по къщите, а труповете на загиналите от наводненията животни и огромните кални локви създават сериозна опасност.

"На ден първи след бедствието там трябваше да има хора с опита и експертизата да управляват кризи, които всяка сутрин да правят план за действие, да координират хилядите доброволци, да кажат какво е нужно. Такива хора нямаше... Доброволците изместват държавата - това е безумно.", каза още гостът.

Според Рахнев липсата на закон за доброволчеството в България е проблем, но това не е спирало желаещите да си взимат отпуск, за да помогнат, а работодателите проявяват разбиране.

Повече за ситуацията в района на бедствието и действията на доброволците може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

24

Българин

преди 1 година

Гражданите от пострадалите села имат право да заведат съдебни искове за материални и морални щети спрямо държавата и отговорните институции. Събудете се хора потърсете си правата и ще получите и помощ. Имате право да съдите държавата, ще грехота ако не го направите след всичко което ви причини.

23

Анонимен

преди 1 година

Сигурна съм че е така. макар че някой едва ли ще го признае, защото до голяма степан бизнесът с дървесина и дърва за огрев е мафиотски. Но заради това има толкова много свлачища и наводнения защото горските масиви намаляха драстично и няма какво да задържа почвата и водата. От алчност сами ще се загробим.

22

Горското дърва не да

преди 1 година

Горското дърва не дава. Търсете фирмите, те секат, дървата са е тях.