Правителството все още не знае точния размер на щетите, които нанесе наводнението в Карловско, но обеща целият ресурс на държавата да бъде впрегнат в подпомагането на засегнатите села.

Още по темата
Ще бъде искана помощ от Европейския съюз. На днешното заседание на Министерския съвет присъстваха и областният управител на Пловдив, както и кметове на засегнатите райони, съобщи Bulgaria ON AIR.

По различни механизми държавата ще подпомага засегнатите от наводненията. Страната ни може да поиска и помощ от Европейския съюз, но на по-късен етап.

"Поетапно ще бъдат изяснени точните размери, включително с участие на представители на държавата на отделните щети и на база на размера им ще се финансират. Ще бъдат изградени временни водопроводи за следващите 2 седмици, докато основните бъдат възстановени, от държавния резерв ще бъдат отпуснати вода и консервирани храни за жителите", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Има 7 къщи, които са напълно разрушени, около 60 са необитаеми и 84 са частично увредени. На практика те са негодни за живот, имаме уверението на МО, че ще предостави контейнери, които са абсолютно годни за живот, дори в есенно-зимния период", каза областният управител на Пловдив - Ангел Стоев.

"Инфраструктурата е общинска собственост, но това не означава, че държавата няма да помогне за възстановяване на щетите", увери министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase