Снимка: Bulgaria ON AIR

Кулминацията на честванията на 137-ата годишнина от Съединението на България е в Пловдив, 6 септември е и празник на града. Кулминацията е тържествената заря-проверка на площад "Съединение" тази вечер. Преди това ще се проведе възстановка на събитията от 1885-та година.

Тази вечер мъже, жени и деца ще участват в представление, което възкресява спомените за Съединението. Общо 80 души се очаква да вземат участие във възстановката. Един от тях е Веселин Петков.

"Ще бъдат облечени с униформи от епохата", обясни той.

Мъжете, участващи във възстановката, са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението.

"Положителното е, че с всяка година се увеличава броят на участниците и още повече на младите момчета и момичета, които искат да станат част от събитието", добави Веселин.

Според историка Стефан Шивачев, Пловдив повече печели, отколкото губи от това, че се е отказал да бъде столица на България, защото сега е съхранил духа на града.

"Съединението е първата и най-успешна крачка за тази българска национална обединителна програма", смята историкът.

За първа година на празника на Пловдив общината започва нова традиция.

"Кметът на града, заедно с председателя на Общинския съвет, ще връчва почетното звание "Почетен гражданин на Пловдив". За тази година то се присъжда посмъртно на Нери Терзиева и нейния съпруг Евгени Тодоров", каза зам.-кметът по култура Пламен Панов пред Bulgaria ON AIR.

Паметникът на Съединението вече е измит с шампоан и очаква гостите за празника.

Коментари Напиши коментар

6

Бай Илийчо

преди 2 месеца

От 7 часа щяла ,а бъде фъстанофката бря ! И все са чудъ дъл да не ида !

5

Анонимен

преди 2 месеца

Довечера сме на площада. Но не разбрах от колко часа е церемонията и възстановката. Вероятно от 20 часа ще е официалната церемония, но преди това към 18.00 ч. вероятно ще проведе възстановка на събитията от 1885-та година. Ако някой знае точен час, моля да сподели.

4

Пич

преди 2 месеца

Браво! Само така!