Всяка първа неделя на септември е отредена за празник на една от туристическите забележителности в България – теснолинейката "Септември-Добринище".

Още по темата
Кристиан Ваклинов от години е пазител на историята на теснолинейката, съобщи Bulgaria ON AIR.

Днес рожден ден празнува Родопската теснолинейка. Вече повече от век, единствената останала теснолинейка в България продължава да вози хора от цялата страна. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин.

Кристиан се надява за последователи към каузата за опазване на последната теснопътна ж.п. линия у нас. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин, а по маршрута ѝ се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово.

"Сега се намираме в едновремешния еталонен пътнически влак "Родопи", който беше възстановен през 2017 г. като име и като идея по теснолинейката "Септември-Добринище". Задълбочавайки се в историята на линията, която вече продължава 101 години от 1921 г. насам, 10 години аз се старая да я представям по достъпен лек начин, хората да научат малко от историята", сподели Кристиан.

"По моя инициатива са се случили много неща, продължават да се случват. Дано просто държавата да си влезе по-активно в роля", надява се момчето.

През 2020 година единствената останала теснолинейка в България е избрана в Топ 10 на анкетата на вестник "Гардиън" за най-живописни пътувания с влак в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase