Снимка: Фондация "Проект Бузлуджа"
fallback

Почистването на отломките от покрива на паметника Бузлуджа е първата и неотменна мярка, за да се обезопаси сградата. Това ще позволи безопасното провеждане на бъдещи дейности по опазване, както и осигуряването на достъп за посетители.

Причината за състоянието на покрива е демонтирането на медната ламарина от него през 90-те години.

Незащитени, след три десетилетия, дървените дъски са прогнили и в насипно състояние, стъклената вата се разпрашава, а профилираната ламарина е силно корозирала и нестабилна. При силен вятър има реален риск за живота и здравето на хилядите хора, които посещават монумента отвън всяка седмица.

Настоящата задача е отстраняването на тези опасни отломки. За щастие, металната носеща конструкция е все още в добро състояние и ще бъде запазена. След почистването ще е възможно подробното проучване на покривната конструкция, проектирането и изпълнението на ново покривно покритие в следващ етап.

Обезопасяването на покрива се извършва от екип от професионални алпинисти. Дейностите се провеждат в рамките на проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа“, финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с фондация „Проект Бузлуджа“ и Община Казанлък.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

господин петров

преди 1 година

Никога няма да се "оправим", при нас т.нар. преход ще продължи може би над сто години. Другите държави събарят разни съветски паметници, ние ги ремонтираме.

68

Анонимен

преди 1 година

Хиляди хира го посещавали всяка седмица?!Видно от години е ,че интереса е голям и какво сега излиза,че нито едно правителство не се погрижи за това място и не сложи една такса за да се поддържа и почиства и да ина някаква печалба.Ей тва сме ние-всичко тъне в разруха,само мафиотите си гледат тяхното и печелят на наш гръб и пак ще питам -къде е държавата ?

67

емигрант

преди 1 година

Хайде бе ко'м'ундури, много се забавихте в ремонта, кога ще излитате към небитието ?

fallback