Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

3,1 млрд. литра сладолед е бил произведен в Европейския съюз (ЕС) през 2021 г., което е с 4% повече спрямо предходната година, показват последните данни на Евростат.

Oще по темата

За същия период страните от ЕС са изнесли 254 млн. килограма от леденото изкушение към страни извън Евросъюза за обща сума от 850 млрд. евро. В същото време износът на сладолед от държави извън ЕС възлиза на 71 млн. кг или192 млн. евро.

Германия е основният производител на сладолед през 2021 г. с 614 млн. литра. Тя е следвана от Франция (459 млн. литра) и Италия (381 млн. литра). България е един от малките производители с общо близо 14 млн. литра.

И ако по износ България е на едно от последните места сред държавите членки на ЕС, то от гледна точка на вноса нещата стоят доста по-различно. Страната ни е на четвърто място по внос на сладолед извън ЕС с общо 8,03 млн. кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

БлижиСиСладоледа,хей

преди 1 година

:)))))

32

Валентин Колев

преди 1 година

Сладоледът в България се прави от палмово масло, оцветители, изкуствени подсладители и други химий. Всичко каквото се произвежда в България е храна която е вредна за здравето. Това се знае от всички но мерки не се вземат. Контролните органи са пробити. Цялата държава е пробита.

31

и сега си правя

преди 1 година

Отдавна не ям сладолед!Пълен е с подсладители и разни химии!Купих си машинка и сега си го правя сам!Има разлика,и то голяма!

fallback