Снимка: БГНЕС

Близо 11 хиляди незаконно влезли в страната ни и заловени мигранти имаме от началото на годината до 22 август. Това показват официалните данни, а за сравнение - най-много има в Италия - 50 000, следвана от Испания - 18 000. Оказва се, че ние сме трети, обясни пред Нова тв Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му през последните две години бежанската ситуация се е променила. "Очевидно мигрантският поток от Турция е започнал да се пренасочва към България, а преди беше към Гърция", отбеляза той.

Той припомни, че в последните месеци има няколко инцидента с преследвания. "Миналата година Турция сне част от мерките си за мигрантски контрол за България. Жандармерията и охранителна полиция ще се занимават с изборите и това може да усложни ситуацията", смята Безлов.

Според него след 2013 г. е имало много големи зони на "зараза" в полицията относно корупционно пропускане на мигранти. "Първо се пропускат през границата, а после във вътрешността на страната. Имаше период когато над 70% от заловените мигранти бяха без биометрия", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase