Снимка: БГНЕС

Основната цел на Министерството на здравеопазването в този кратък срок е да постигнем най-много промени в областта на детското здравеопазване – в профилактиката, и да се постараем да постигнем резултати в създаването на наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд. Това каза  пред БТА министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Асен Меджидиев.

С новия анекс към Националния рамков договор за медицински дейности, който ще бъде подписан до дни, ще се даде възможност на лекарите да издават на пациентите електронни направления за безплатни антигенни тестове за COVID-19, допълни той. Предвижда се да отпадне ограничението личните лекари да ваксинират само лица от пациентските си листи. В предстоящите два-три месеца се очакват и промени в наредбата за специализацията на лекарите.

Д-р Меджидиев обясни още, че отдавна се обсъжда и идеята за остойностяването на лекарския труд. По думите му от доста години вече никой не поема инициативата тя да се осъществи. "В гилдията има хора, които през годините са работили по тази тема и това ще спомогне за по-бързото намиране на правилната формула за остойностяването труда на лекарите и на специалистите по здравни грижи.

Предвижда се до дни работна група, в която са включени и представители на Министерството на финансите (МФ), да започне обсъждането и изработването на проект за наредба, като ще се ползва опитът и на някои европейски държави. Ще се стремим в най-кратки срокове да бъдат изработени правилата, но може би ще се наложи при сформирането на новия парламент това да бъде уточнено и законодателно. Процесът е сложен, защото в стойността на клиничната пътека, освен разходите за медикаменти и консумативи, трябва да се предвидят лекарският и сестринският труд. Сега в почти всяка болница има допълнително материално стимулиране, като процентите се определят по различен механизъм. Ние искаме да се утвърди унифициран механизъм за остойностяване, който да бъде пределно ясен и точен и да бъде държавно регулиран. Предвижданата промяна ще улесни въвеждането на диагностично свързаните групи на мястото на клиничните пътеки.", допълни той.

Според него, остойностяването на труда на лекарите и специалистите по здравни грижи ще спомогне за реалното формиране на работната заплата. "Като министър, а преди това като председател на Столичната лекарска колегия, винаги съм имал огромно желание медицинските специалисти да са справедливо и достойно заплатени. Винаги ще подкрепям тезата, че те трябва да имат нормални доходи, за да мислят за по-качествена услуга и отношение към пациента. В реалната обстановка трябва да се съобразим със състоянието на областните болници, на общинските болници, с натовареността им, с осигуреността с персонал и с базите им, със задълженията и т.н. Сега анализираме как да се направи така, че и в тези болници да има повишаване на работните заплати, но то да е съотносимо към действителното състоянието на съответното лечебно заведение.", каза още министърът.

Той не пожела да коментира решението на предишния МС дали държавата трябва да покрие дълг на държавна болница, въпреки че тя е търговско дружество.

"Когато се покрива един дълг, първо се преценява обезпечеността му – дали съответното дружество може да възстанови сумата, за това трябва да има точен анализ. По-интересното е, че има решение на МС, но договорът не е подписан от предишния министър.", каза д-р Меджидиев.

Що се отнася до допълнителното заплащане за работещите на "първа линия" с пациенти, заразени с коронавирусната инфекция, според здравния министър, то се извършва по време на обявена извънредна епидемична обстановка и сега за да се възстанови трябва да се гласува от работещ парламент.

"Трябва да обърнем внимание на социалнозначимите заболявания и на нивото на смъртност от тях.", коментира още министърът и уточни, че не бива усилията да са насочени само към терапията, важно е да има концентрация и върху превенцията и скрининга на тези заболявания.

За промяна в областта на донорството и трансплантациите в България предстояли срещи с координаторите по донорство, с представители на Изпълнителната агенция "Медицински надзор" и на трансплантационните центрове.

Що се отнася до модернизацията на спешната помощ, чийто проект предвиждаше купуване на 400 линейки, както и ремонти или цялостно изграждане на филиали за спешна помощ, той обясни, че има проблеми с него заради повишаването на цените на строителните материали, заради инфлацията и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase