Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Само в България гладуващите са над милион, а около 1/3 от произведената храна в световен мащаб бива изхвърляна на боклука. И то още докато е годна за консумация.

 Българи създадоха мобилно приложение, което цели годната, но непродадена храна да стига до хората. Те са Джейн Димитрова и Велин Керков.

"Като студентка в Италия видях едно сходно приложение. Като човек с ограничен бюджет и време открих това приложение, което ми позволяваше всеки ден да избирам кутия-изненада с храна, която е абсолютно годна, но е останала в излишък на пицарии, пекарни, сладкарници или от ресторанти", коментира Димитрова.

Днес приложението си партнира с над 300 бизнеса в четирите най-големи града в България - София, Пловдив, Варна и Бургас и има регистрирани над 30 000 потребители.

"В началото беше много трудно. Самите бизнеси нямаха доверие към нас, а  крайните потребители за първи път чуваха за такова нещо. Имахме малко обекти и нашата услуга разчита на това човек да отиде на място да го вземе", подчерта пред Bulgaria ON AIR Керков.

Приложението е напълно безплатно и е лесно за използване. То работи с геолокализиране и спрямо хранителните ви предпочитания можете да видите заведенията за хранене близо до вас и да си запазите "кутия-изненада" с храна, която да отидете и да вземете от избраното заведение.

"Храната се купува с поне 40% намаление. Дори има заведения, които предлагат 100% отстъпка, което на практика си е дарение", поясни Димитрова.

Изхвърлянето на храна е продоволствен и екологичен проблем. Голямото количество хранителни продукти в боклука замърсяват околната среда с вредни емисии въглероден диоксид.

"Има статистики - в световен мащаб около 1/3 от храната се изхвърля - това са 33% от годната вече произведена храна, която отива в кофата. В същото време пък има много гладуващи хора. В България цифрата е около милион и половина българи и ние се стремим да намалим това количество, така че не само да не се изхвърля, но и да стигне до нуждаещите се", констатира тя. По думите на Димитрова в едно заведение се продават по около 4 кутии с храна дневно - една от тях е средно половин или 1 кг.

Разхищението на храна в срок на годност е голям проблем и за хората от хранителната индустрия. Стефан Илиев е управител на заведения за хранене, които използват приложението. Той отчита спад в количествата незакупена годна храна, като успяват да продадат между 60-70 % от нея.

"Със сигурност приложението се отразява положително на бюджета. Тази свръхконсумация трябва да приключи вече", категоричен бе той.

Създателите на приложението мечтаят проектът им да се разрасне и в други български градове, а също и в други държави на Балканския полуостров, където такива приложения липсват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Истината

преди 1 година

Още не е законно. Трябва да фигурира като артикул на касовия бон.

12

Анонимен

преди 1 година

Това приложение изобщо не помага за спиране на разхищението на храна! То си е една чиста реклама на заведения, срещу което те пускат с намаление една две порции с нещо , коет уж им е останало. Истинското разхищение е в големите вериги, които намаляват продукти с изтичащ срок само с 30% , и то пак не се купува, а те го изхвърлят. Вместо да го пуснат с 50-60 %. Визирам Лидъл например.

11

Стартъп Македоналдс

преди 1 година

Пак кражба на идеи, субсидии, доверие и после ай ти ходи се разправяй! Какво стана с приложението за свободните места в детска градина?!!? А с приложението за свободни легла в болници, което щеше да спаси света? Направете една група във фейсбук, всеки да постне по 10 сърчица и да лайкне 10 чужди и проблемите са ви решени! Кво се напъвате излишно с приложения?

fallback