Снимка: Асоциацията на къмпингите в България

Къмпинг сезонът у нас се движи на нива близки до рекордната 2021-ва година. В разгара на летния туристически сезон Асоциацията на къмпингите в България публикува междинни данни за посещаемостта в местата, предлагащи къмпинг настаняване в страната. Те са на база онлайн проучване сред техните собственици и управители - членове на асоциацията.

Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли, в сравнение със същия период на миналата година. При къмпингите във вътрешността на страната сезонът върви на ниво сходно на това от 2021 г., а на места малко по-слабо. Възможно обяснение за това е, че докато по крайбрежието къмпингите са до голяма степен еднотипни, то във вътрешността те са много различни по вид, капацитет и локация. Някои от тях традиционно посрещат основно чужди туристи, а тази година техният брой изглежда ще се окаже по-малък.

Междинните за сезона данни на Асоциацията на къмпингите в България показват и интересна картина относно националността на туристите по къмпингите у нас.

На морето основният контингент от почиващи на палатка, каравана и кемпер са българи. След тях се нареждат туристите от Германия, Чехия, Румъния и Полша. Във вътрешността на страната националността на гостите по къмпингите е доста по-разнороден. Има къмпинг зони, в които българите далеч не са първи по брой, за сметка на пътуващи туристи от Германия и Нидерландия. Сред най-честите посетители на родните ни къмпинги във вътрешността на страната тази година се нареждат и гражданите на Белгия, Румъния, Полша, Франция, Великобритания, Словакия и други.

За много от къмпингите в България изминалата 2021-ва година беше рекордна по брой туристи. Това се дължеше от една страна на трудностите за пътуване зад граница заради Ковид ограниченията, а от друга - нарасналия интерес към този вид почивка.

Предварителните очаквания за настоящата година бяха за ръст на чуждите къмпинги туристи, но несигурността, която войната в Украйна породи и високите цени на горивата, оказват негативно влияние на европейците. Къмпинг туризмът е в огромна степен индивидуален туризъм на колела и горивото е един от основните разходи за практикуването му.
 

Коментари Напиши коментар

7

Иван

преди 1 месец

Повечето екорекетьори у нас, по-известни като "зелените", практикуват къмпинг туризъм, защото не плащат нищо, разполагат безплатно с народен резерв и така спестяват рекета от екопротестите!

6

Георги

преди 1 месец

До xПочини в панелка...

5

x

преди 1 месец

Къмпингарът е най-големият умирисник. Друго си е в хотелчето с климатиче и течаща вода.