Снимка: Bulgaria ON AIR

Община Царево ще обжалва обнародваната в "Държавен вестник" заповед, с която заливът "Корал" е обявен за защитена територия. Според местната власт решението е противоконституционно.

Забранява се всякаква бракониерска дейност, както и риболовът от октомври до март.

"Главната цел е опазването на флората и фауната под водата, специално опазването на китоподобните, защото всеки ден в залива идват делфини и всяка нощ тралят незаконно за бяла мида", заяви Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал".

Още по темата

"Това място има смисъл да бъде със защитен статут, защото хората го обичат, идват тук заради красотата му. Всеки, който дойде през деня, може да види стотици хиляди туристи. Спекулациите, че някой пречи на местния поминък, са абсолютна манипулация", каза Васил Гюров от сдружението.

Не така обаче мислят местните рибари.

"Изумени сме, изумени сме от тази наглост! Районът на плаване на малките лодки е 500 метра, те ограничават една ивица от 700 метра, откъде да минат тези лодки? Да могат да си опъват палатките, да си карат сърфове", смята рибарят от Царево Йордан Каракашев.

Кметът на Царево обяви, че ще обжалва заповедта.

"Никой не е против да има защитена територия, просто изключително некоректно са съставени документите и затова се нарушава животът на морските хора. Рибарите не са против, просто тази заповед им забранява да се движат в морето", твърди кметът на Царево Георги Лапчев.

"Това е едно абсурдно твърдение, за да има измислени битки, похвати, с които са свикнали да работят тук. Разделение на хората между местните и Коралци с тези глупави опорки, че ние сме нещо отделно и отделна държава", коментира адвокатът на Сдружение "Да запазим Корал" Дончо Бораджиев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase