Снимка: Bulgaria ON AIR

Жителите на село Широка лъка сами възстановят подпорните стени, укрепващи коритото на реката при моста към църквата "Успение на Пресвета Богородица". Те бяха разрушени при наводнение преди повече от половин година. За строителството се събират дарения, участват и доброволци.

По време на бедствието през декември миналата година река Широколъшка преля и нанесе сериозни щети в района на църквата в Широка лъка. Напълно възможно е да пропадне каменният зид около храма, както и мостът в близост. От кметството, църковното настоятелство и читалището решават сами да се справят с проблема. Излизат и с призив за събиране на дарения.

"Хората се отзоваха. Има дарени средства от 20 до 1000 лева. Мисля, че към момента са над 6-7 хиляди лева", заяви кметът на с. Широка лъка Васил Седянков.

Някои даряват строителни материали, във възстановяването се включват и доброволци.

"Подтикнати сме от чувство на родолюбие. Нали тука хората са направили навремето църква за 40 дни, та белким направим ние една подпора 12 метра. Що трябва да чакаме само", добавя кметът пред Bulgaria ON AIR.

В момента майсторите правят кофража за бетоновите основи, стената след това ще се гради от камък.

"Цели да укрепи двора на църквата и да може реката да запази устоите на моста, при следващо идване на водата да се запази мостът. И да стане хубав двор, хубава площадка пред църквата, да може да е по-удобно за варене на курбани на Богородица, когато са курбаните", твърди майсторът Анастас Балабанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase