Снимка: HelpBook.info!

Отговорност и задължение на собствениците на кучета е да предотвратяват всяка проява на необоснована агресия на кучето - домашен любимец, проявена на обществени места и да не допускат ситуации, застрашаващи живота или здравето на хора и животни. От изпратените сигнали в платформата на HelpBook.info! е видно, че това масово не се спазва.

В район „Овча Купел“ ротвайлер и питбул редовно се разхождат от собственика им без повод и намордник, като той далеч не е единственият. „Защо няма контролен орган, като полицията, който да бъде сигнализиран и да идва на място? Защо собствениците си позволяват да извършват нарушения? Аз ще ви кажа- защото няма кой да приложи закона, да ги глоби, да им конфискува животните при неспазване. Аз не плащам данъци, за да ме изяде куче в квартала, мен или моите близки. Моля да се задействате и да си свършите работата, като приложите закона и глобите всички собственици, които пускат кучетата си без намордник и естествено, включително и собственика на питбула и ротвайлера. Докато вие спите нашите деца ще бъдат изяждани по улиците от такива кучета, в следствие на наглостта и безнаказаността на техните собственици“.

От район „Люлин“ също постъпи такова оплакване. Куче порода немска овчарка ежедневно е разхождана без необходимите атрибути за това. „Докато собственикът му си пие пред блока, кучето се разкарва свободно без намордник и повод. От там минават деца и други малки породи кучета. Многократно му е правена забележка, но той се държи арогантно. Кучето неведнъж е нападало други животни, скоро може и хора“.

В квартал „Дружба“ положението не е по-различно. Оплака ни се майка, чиято дъщеря получила наранявания и изживяла огромен стрес при нападение от свободно пуснати кучета докато разхождала собственото. В последствие става ясно, че все пак са били вързани на повод, но е било невъзможно собственикът им да ги удържи.

В чл.11 подробно са описани основните задължения на собствениците на кучета и би било добре да се спазват с оглед живота и здравето на всички.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase