Снимка: БГНЕС
fallback

Заливът Болата край село Българево е изваден от границите на резерват "Калиакра" и е прехвърлен към защитената местност "Степите" с решение на Народното събрание.

Промяната е част от Закона за генетично модифицираните организми и вече е обнародвана в Държавен вестник.(, съобщи БНР.

Преминаването на залива към защитена местност ще даде възможност за неговото стопанисване, както и за ремонт на съществуващата инфраструктура, какъвто не е извършван от десетилетия.

От резерват "Калиакра" са извадени пясъчната ивица на залива Болата, пътят, водещ до плажа, двете брегоукрепителни съоръжения, както и паркингът на нос Калиакра.

Битката за тази промяна се води още от 2018 година, заяви кметът на село Българево Георги Янев и само по този начин плажът може да бъде правилно стопанисван, а буните - ремонтирани.

Георги Янев уточни, че дори и с тази промяна плажната ивица на Болата не може да бъде даван на концесия или под наем на физически лица, както и че продължава да е строго забранено всякакъв вид строителство там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Борили са се от 2018 да могат да правят пари от него, пък нищо, че ще се на*ере съвсем.

13

Каварненец.

преди 1 година

Едно от най-хубавите места по нашето Черноморие..направо му разказаха играта,през последните години..то,не беше,паркинг,то не беше,кафеджийница и кебапчийница,то не беше и ***,кой където намери,пък и идваха и чужденци,да снимат редките птици,гнездящи там..но,най-добре,го върнете на МО,както си беше,и никакво влизане..знак,СТОП и сагата,приключва..това е...

12

Анонимен

преди 1 година

Хайде стига сте ревали... Мястото е хубаво, но пътя до там както и едната буна са отчайващо зле. Ако буната не се ремонтира солената вода от морето ще навлезе в сладководната такава навътре в брега и ще унищожи местообитанията на много животни и птици. Докато това се води резерват нито общината нито държавата могат да го ремонтират. Вместо да вдигате врява по-добре поискайте след като се направи укрепването и пътя да се върне в резервата и да няма строителство... , но едва ли ще го направите...

fallback