Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече има малки и средни предприятия, предимно от IT сектора, които са успели да се релокират от Украйна в България, като условията за това постепенно се подобряват. Има потенциал и за релокация на производства, които са засегнати директно от войната или са с разрушени вериги на доставки. Това коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Този процес е по-дълъг и по-труден, тъй като трябва да се пренася и индустриално оборудване - дали е възможно да се демонтира и монтира на ново място и дали имаме подходящи площадки. За чисто и мръсно производство има съответните законови процедури, които трябва да се преминат, които могат да отнемат до две години.", каза гостът.

В коментар за изказването на главния изпълнителен директор на украинската "Метинвест" Юрий Риженков пред Европейската бизнес асоциация, че компанията разглежда преместването на производството на стомана от Украйна в България след загубата на "Азовстал", Костов заяви, че това е реален потенциал.

Още по темата

"Голямото предизвикателство е доколко това може да се осъществи в кратки срокове... да може да се осигури подходящата площадка, да се премине през съответните ОВОС процедури, смяна на предназначение на терените или покупка на вече съществуващи предприятия с подобна дейност. Има потенциал за този бизнес - той е реален и може да се случи... Критично важна е подкрепата на държавата да се случи в кратки срокове и да не се изпусне този момент, който има пред нас.", каза още Костов.

"Метинвест" е собственик на завода за стоманени продукти "Промет стиил" край Бургас.

Въпреки вдигането на лихвите от централните банки и силното първо тримесечие не се наблюдава отлив на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, като това се дължи на портфолио сделки, започнати през миналата година, каза още Костов. Инвеститорите са най-скептични към хотелския бизнес, особено морския туризъм, като най-стабилни ще останат индустриалните и логистични имоти и офис активи, но с много по-малък интензитет, смята Костов.

Търговията на офис площи в България през първото тримесечие наближава стойностите от 2019 г., а процентът на свободни площи остава стабилен през последните тримесечия (около 16.4% в момента), независимо че излизат нови сгради. Установените компании все повече ще търсят пространства за специфични проекти и гъвкави работни места в резултат на промените в начина на работа през пандемията.

"Хибридният модел е тук и ще остане за дълго време. Офисите са вече място, където хората се срещат, обменят идеи, работят екипно и след това могат и да работят от дистанция."

Голяма част от компаниите са се преместили в офис сгради с по-добри условия, а бизнесът на голяма част от наемателите обикновено е нараснал от началото на пандемията, което обуславя запазването на нивата на наемите.

Има силно възстановяване на конвенционалната търговия в комбинация с онлайн търговията, като нивата в търговските центрове вероятно са надминали тези от 2019 г., но ще се следи внимателно какво ще е влиянието на инфлацията. Строежите на нови молове е приключило, като не се очаква затваряне на молове насетне или смяна на предназначението им.

Търсенето на индустриални и логистични имоти е голямо и ще продължи да расте, като има под 2% незаети площи, каза Костов.

Несигурността е повлияла значително на чуждестранните инвеститори, като активността е предимно от местни участници. Няма големи очаквания за сериозни транзакции през тази година от външни инвеститори, каза Костов.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

216

Х.Д.Геншер

преди 1 месец

Не виждате ли че вече е започнало пълното унищожаване на страната ни, с помощта на платените краварски шпиони Банкяра, Кирчо,и транссексуалния Кокорчо по върховете на власта !Започна се с газа, ще продължи с електроенергията, водата и храната.Съсипахме си и дългогодишните братски отношения с Велика Русия.На финала - продадохме и братятна си в Северна Македония.Когато местното ни население бъде изтребено или прогонено от тези продажни елементи, ще може да дойде "Зеления"" със свитата си !

215

българин

преди 1 месец

Нищо против,но откъде суровина? Имахме Кремиковци и го затворихме защото нямаме достатъчно железна руда.Иначе който и да дойде и да създаде някакво производство-добре да е дошъл!

214

КАЗАШКАТА КОННИЦА

преди 1 месец

...ОТ УКРАЙНА И УРАЛ ---СА ВСЪЩНОСТ УДАРНАТА СИЛА ЗА ЗАВЗЕМАНЕТО НА СТАРА ЗАГОРА И СОФИЯ , В РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА!!!--ТОЧНО ТЕ СА ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ "ОСВОБОДИТЕЛИ"!