Снимка: БГНЕС

Стабилизират се цените на плодовете и зеленчуците в страната. "Реколтите са добри, но поскъпват млечните продукти, кашкавалът и сиренето", коментира пред Нова тв Димитър Маргаритов, зам.-министър на икономиката.

Според данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища цените на месото и олиото са се стабилизирали.

Още по темата

"Не се очаква поскъпване нито на хляба, нито на захарта, нито на олиото. Има достатъчно количества, няма риск от продоволствена криза, да не се презапасяваме", препоръча Маргаритов.

Той потвърди, че има очаквания, че внос на олио от Украйна, ще свали цената тук.

"Ако сме близко до нормалната пазарна ситуация, трябва да паднат цените", каза Маргаритов.

По думите му, са забелязани формирането на безпринципни мнозинства, които се занимават с безсмислени каузи. Той припомни, че вместо актуализацията на бюджета, която е тема номер едно за хората и бизнеса, вече да е приета и от другата седмица да действа, тя е отложена за незнайно кога.

"От коалицията "Ориент експрес" свалиха без никаква основателна причина председателя на парламента, а след това правителството", каза още Маргаритов.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията беше категоричен, че мантрата, че предвидените мерки няма да повлияят, не е вярна.

"Ако говорим за мерките за хляба, самите браншови организации декларираха че в момента, в който бъде въведена нулева ставка, хлябът ще поевтинее с 20 процента. Това казват тези, които ще прилагат мерките. Тук има еднозначно мнение и на бизнеса, и на държавата", каза той.

Маргаритов коментира и цените на горивата.
"Има още една мантра, че видите ли – нашият сорт петрол, който се преработва в рафинерията в България, бил по-евтин от другия и някъде отивали някакви маржове. Ами това съотношение винаги е било така", каза той и призова да се концентрираме върху това хората да получат бързо възможността за отстъпка.

"Ако видите цените в съседни държави, ще забележите същата флуктуация, независимо от това, че те предвиждат да въведат или вече са въвели подобни мерки. Нека да говорим, че час по-скоро е необходимо хората да бъдат подпомогнати да усетят реално това, което държавата може да направи за тях на този етап и да спрем да си говорим кое колко ефективно е, дали е смислено и доколко е безсмислено. Докато тези, според мен, безсмислени спорове се водят, виждате хората какво казват -  не можем да си купуваме достатъчно от стоките, които са ни необходими, трудно ни е, не ни стигат доходите…", каза още Маргаритов.

 

Коментари Напиши коментар

8

След като

преди 1 месец

цените на хранителните продукти непрекъснато скачат,каква е била ролята на "незаслужено сваленото"правителството за овладяването им?Явно никаква.Тогава защо да е било незаслужено свалено?Напротив,заслужило си е свалянето с невъзможността си да овладее инфлацията и скока на цените.Е,на разни министри, зам.такива и прочее управленски състав,които не са се справяли с работата,но са получавали мега заплати и всякакви екстри,им е тъжно.А сега накъде?По фирмите които са облагодетелствали.

7

Анонимен

преди 1 месец

Безпринципни мнозинства ..... и снимка на череши?!?!

6

Анонимен

преди 1 месец

Маргаритов правеше впечатление на мъж, който се владее, докато отговаряше за КЗП.Откакто го направиха зам.министър, вече стана речовит и иска да покаже, че дори и кривата линия е права.Защото е успоредна партийната на ПП.Явно не е разбрал че предстои оставка..