Снимка: Кадър, БНТ

 Токът в Белодробната болница във Варна няма да бъде спрян, обеща ресорният заместник-кмет Коста Базитов на заседанието на общинската комисията по здравеопазване.

Съветниците обсъдиха натрупаните задължения и заплахата от режим на тока в лечебното заведение.

"Токът на този етап не е средство, под въздействието на което трябва да се взимат решения. Те трябва да дойдат от Министерството на здравеопазването", коментира пред БНТ Базитов.

Той припомни, че от 2015 г. има решение на Общинския съвет и то не е за закриване на лечебното заведение, а за преместване на дейността към някоя друга болница.

Още по темата

 "Оттогава с всички министри съм имал среща с изключение на последния, който от 2 месеца отказва среща. Използваме всякакви контакти да се свържем с нея и да говорим за предприемане на действия, но отговор няма", допълни заместник-кметът.

По думите му всяка година общината отделя средства за финансиране на бившия Тубдиспансер, но с растящите цени вече няма да е в състояние да покрива разходите.

"Тази година задълженията са за 600 000 лв., но догодина ще бъдат 1 млн. лева на базата на увеличението на цените на тока, водата, потреблението, издръжката. Не е възможно една община да издържа болница със социално-значимо заболяване от световен мащаб", каза още Коста Базитов.

Членовете на комисията също се обединиха около позицията, че не общината, а държавата е тази, която трябва да реши съдбата на Белодробната болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase