Снимка: Bulgaria ON AIR

Проливни дъждове, придружени с гръмотевици, се наблюдаваха в много райони на страната през изминалите дни. Най-сериозно количество валежи падна в Смолянска област, като най-засегнати бяха общините Рудозем и Баните.

"Средиземноморският циклон, който донесе значителните количества валежи у нас, се отправя на изток. Ще бъде с център над Черноморското крайбрежие на Турция. Циклонът отслабва и си отива", каза синоптикът Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Днес се очертава отново в следобедните часове да имаме купесто-дъждовна облачност с валежи на отделни места, прогнозира тя.

"Очаква се да има превалявания (в Западна и Северна България), но постепенно започва да се нормализира обстановката. Във вторник нов по-хладен и влажен въздух ще понижи температурите с 2-3 градуса. От сряда очакваме повече слънчеви часове, по-приятно време и температурите да започват да се повишават", обясни синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че все пак се очакват валежи и след вторник, но те ще бъдат на отделни места и краткотрайни. Според прогнозата ѝ в България не се очакват още опустошителни валежи. И добави, че температурите ще се повишат от средата на тази седмица.

Юли и август ни очаква лято с много високи температури, каза синоптикът

Янкова даде пример, че на много места в света, като в Индия, има период на сериозно засушаване.

"В Индия от март месец хората не са виждали валежи, има гореща вълна. Към петък ще нахлуе мусон, който ще им донесе дългоочакваните валежи. Населението там живее с температури около и над 47 градуса. Преди месец и половина там бе отчетена рекордно висока температура - 50, 51 градуса", завърши синоптикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase