Снимка: Bulgaria ON AIR

Продукцията на десетки стопани беше унищожена от градушките през последните дни.

"Застрахователите намират различни причини и аргументи да не изплащат застрахователните премии. По тази причина хората отказват да застраховат продукцията си. За съжаление, от години се получава така, че хората не получават премиите при застрахователно събитие. Освен това някои от условията, които са записани в договорите, са неприемливи", заяви председателят на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова в "България сутрин".

Тя обърна внимание, че застраховките облагодетелстват и подпомагат застрахователните компании, а не земеделските производители. По думите ѝ това е причината почти всяка година сумите, които се отделят, да не се усвояват на 100% и да остава предвиденият бюджет.

"Преобладаващата част от земеделските производители, които имат инвестиционни проекти, са задължени да правят застраховки на насажданията си. Но в Държавен фонд "Земеделие" по тази застраховка се застрахова дървото, но не и реколтата, която трябва да се получи. При градушка да речем, не можеш да прибереш реколта за определената година, да не говорим, че си задължен да отчетеш продукция и ако не я реализираш и не изпълниш бизнес плана си, ти си санкциониран", обясни Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира, че на практика не са защитени от нито една от формите на застраховане. Гостът поясни, че застрахователите търсят оправдания, за да не се признае щетата.

"При всички случаи трябва да се прецизират клаузите в договорите. Това е един от въпросите. Изпълнителна агенция за борба с градушките не работи и не прави обработка на градоносните облаци поради преминаващи самолети. В тази посока също трябва да се вземат някакви мерки", изтъкна председателят на Националния съюз на градинарите.

Според Мариана Милтенова е важно да има по-добра комуникация самолетите да се пренасочват, когато има очаквания за градоносни облаци и да се променят условията на застрахователните полици.

Тя посочи, че има много сериозен проблем с липса на работна ръка и повишението на цените за този труд, а някои производители не събират продукцията си, поради високата стойност на разходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase