Снимка: БГНЕС

Час по-скоро бежанците от Украйна трябва да бъдат интегрирани. Тоест, да влизат на българския пазар на труда и да започват да живеят като всички останали – трудейки се да живеят, да получават заплата и да живеят в България.

Това каза министърът на туризма Христо Проданов пред журналисти в парламента.

Хората не са мизерствали, държавата се е отнасяла с необходимото уважение и отговорност. Сега ще бъдат преместени в държавните бази и там ще продължат да живеят, каза Проданов.

Още по темата

Средствата, с които се разплащаме с украинските бежанци, полагаме усилия да са от европейските солидарни фондове и те ще стигнат. Направили сме сметка, така че да стигнат и във връзка с това, което се предлага в момента, коментира още Христо Проданов, цитиран от БГНЕС.

Министърът е от застъпниците помощите за бягащите от войната в Украйна да бъдат спрени. В края на месец април чрез онлайн петиция стотици хора се подписаха под искането за неговата оставка, след като в телевизионно интервю той каза, че ще настоява програмата да приключи след 31 май.

Решено бе, че до 31 май бежанците, настани в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени в държавни бази. Властта обяви и програмата, която предвижда хотели да получат по 15 лева за настанен украински бежанец. Мярка, която от бранша обявиха за крайно недостатъчна. В Слънчев бряг на този етап няма хотелиер, който да иска да работи по тези условия.

Днес Областният кризисен щаб в Бургас реши да закрие центъра за бежанци в морския град и да реорганизира Морска гара в буферна зона, откъдето бежанците ще бъдат разселвани във вътрешността на страната.

Коментари Напиши коментар

57

Ани

преди 4 седмици

Явно у нас идеята е някои хотелиери да спечелят от парите за укрите. Сега решили да ги местят в станциите и лагерите, поредна глупост, работещите българи и децата, чакали цяла зима да идат на море, ами няма да идат, там на курорт вече 4м. са други. Това правителство не мисли за българите, не виждат как другите по богати от на страни ги настаняват в спортни зали и фургони.

56

Анонимен

преди 4 седмици

Да започнат, ама не искат. Те са си тук като на санаториум на морето. Та и пари им се дават. Е кой е лудия, този дето яде баницата, или държавата?

55

До ДА, така е

преди 4 седмици

Ами не, НЕ Е ТАКА! Работата, ако НЕ я вършиш с желание, те натоварва и травмира повече! Работа на всяка цена? Не мисля така! Човек има нужда от период на релакс, възстановяване, и нека всеки сам определи своя избор, в зависимост от това, какво го кара да се чувства по- добре!