Снимка: Pixabay

Над половината от ВиК тръбите в страната са стари и трябва да се подменят. През годините повече се е работило за изграждане на канализация и пречиствателни станции, отколкото за водоснабдителните услуги, коментира председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов пред БНР.

„За съжаление още е много голям процентът на азбесто-циментовите тръби, които са и физически и морално остарели – над 50%, даже и 60% в страната са такива. А нашият фокус, големите инвестиции през последните  години не са толкова във водоснабдителната мрежа, колкото в изграждането на канализация и пречиствателни станции за отпадъчни води. От една страна, защото това е необходимо, от друга страна, защото сме поели ангажимент към ЕС всички агломерации с над 2000 еквивалент жители да бъдат обезпечени с пречистване на отпадъчните води“, каза той.

Старата водопреносна мрежа в страната е и основната причина за загубите на вода, отчитани от ВиК дружествата. Средно за страната те са 60%, ВиК Бургас също наближава тази цифра, допълва още инж. Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase