"Над 2 млн. и половина са картончетата, които комисията е прибрала и съхранява. Почти всички политически сили правят проверка дали техен избраник е бил агент.

Още по темата
Единствено БСП не са правили такава проверка". Това обяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

"Много добра работа се свърши. Този закон даде отговора, който очакваше обществото - да спре политическият рекет от определени политически сили, особено когато дойде време за предизборна кампания. Имаме архив, който съдържа над 14 км папки, приети от всички ведомства. Получи гласност възможността да бъде използван този архив, което в началото беше много трудно", допълни Евтим Костадинов.

По думите му хората, които идват да четат архивите, са предимно тези, които са засегнати от бившите служби на "Държавна сигурност".

"Има засилен интерес от изследователи по различни теми", допълни той.  

"Много смело ще бъде да се каже, че е приключила търговията с информация, но е ограничена до минимум. Като наближат избори, започват намеците кой бил агент, кой - не. Смея да твърдя, че законът не е разбирал нашата "Държавна сигурност", защото добре познавам системата на тези служби", изтъкна Костадинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase