Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Услугата управление на имот съществува повече от 25 години в България, но в последните години можем да кажем, че започна да придобива по-голяма популярност. Управлението на недвижими имоти включва дейности, свързани със самата поддръжка на имота - поправки, ремонти, обзавеждане, сглобяване на мебели. Всичко свързано с техническата поддръжка на самия имот от една страна и от друга страна - менажиране на взаимоотношенията на собственика и наемателя", обясни собственикът на "Управление.То", Citybul Property Management адв. Златко Димитров по време на дискусията "Tech 21: Real Estate Tech" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му даже би могъл да бъде заместен собственикът в тези взаимоотношения при създаването и подписване на договорите на наем и съблюдаването на тези договори. Той поясни, че дейността по даване под наем на един имот не е пасивна и за да се превърне доходът на собственика в пасивен, трябва тези дейности да бъдат прехвърлени на някой друг.

"Процесът по това да поемем един имот е свързан с това да предложим услугата на конкретния човек, той да е решил да печели от собствения си имот. Поемането означава да се договорим, да се уточнят всички взаимоотношения и да получим информация за всички необходими ангажименти, които се очаква да поемем. Да можем да заместим собственика в взаимоотношението му с етажната собственост и дружествата за комунални услуги. Да може всичко, което е свързано със самия имот, да бъде спестено на собственика", добави адв. Димитров.

Според него само покупката на недвижим имот не е достатъчно, за да започнем да печелим, а е необходима още малка инвестиция в този имот, за да се получи двойно по-голям доход.

Той изтъкна, че който е решил да печели от имоти, трябва да има предвид, че трябва да ги поддържа в много добро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase