Снимка: БГНЕС

Подготовката за зимата започна. Още не приключил официално отоплителният сезон, хората по селата се подсигуряват за новия, предава БГНЕС.

Притеснени от непрекъснато покачващите се цени и много въпросителни, свързани с енергоизточниците, жители на подбалканските села в Софийска област мислят как да подсигурят зима 2022/2023.

Рядко е извън столицата някой да използва газ за отопление, масово се разчита на ток, дърва и въглища. Пелетните инсталации са другият начин за отопление, макар, че след недостига на пелети през миналата година и чудовищната спекула със скока на цените, се наблюдава отказ от този начин на отопление.

В средата на миналогодишната зима цената на тон пелети достигна 950 лева. Търсенето бе толкова голямо, че вериги хранителни магазини пуснаха на промоция торби пелети, които буквално изчезваха за минути.

Тази година, към края на месец април, цената на тон се търгува от 600 - 650 лева за пелети от иглолистна дървесина от фабриките в Родопите или по-близките до София - в Ботевградско. Висококалорични пелети от Румъния или Австрия се търгуват на цена от 560 до 606 лева без ДДС и без транспорт. За сравнение през пролетта на 2020 година, тон пелети вървеше от 350 лева на горе.

Тази година заради ръста в цените на горивата, цената за доставка независимо дали става въпрос за вътрешен транспорт или международен, е гигантска. Търговците не очакват цените да паднат, а напротив - с напредването на лятото - да се увеличават. Затова съветът им е - дойде ли черешово време, дървата за зимата да са под сантрачите.

Коментари Напиши коментар

12

Българ

преди 9 месеца

Аз съм се приготвил 2 трупчета и от 4-ти етаж надолу нагоре по стълбите и после под юргана!Хем здравословно хем ще помогнем и на сините/Свобода за Украйна/ и на зелените/да живей Грета/ докато придобием прекрасен червен цвят на лицето/ще си мисля за тебе Нинова под завивките/!Ех мили мой,партии любими аз ще бъда с вас до последния си час!

11

В ЕВРАЗИЯ СМЕ

преди 9 месеца

ЗИМАТА ЩЕ ГИ ЧАГЪРТАМЕ КИРЕТАТА И ОНЯ С ЮМРУКА ДЕТО ЗАВЪРТЯ ТАЯ ГАДНА СХЕМА С ИНФЛАЦИЯТА- В ЕВРОПА ИНФЛАЦИЯ 6/7% ТУК 12.4%- В ГЕРМАНИЯ ИНФЛАЦИЯ 6% МИН ЗАПЛАТА ТАМ ТАЯ ГОДИНА СТАВА 4000ЛВ УВЕЛИЧЕНИЕ С 25% НА ДВА ПЪТИ ТУК С 9%, А СЕГА ОТВОРЕТЕ KAUFLAND.de И ВИЖТЕ ЦЕНИТЕ ТАМ- ДНЕС НИЕ ИМАМЕ ТЕХНИТЕ ЦЕНИ И ЕВРАЗИЙСКИ ЗАПЛАТИ.

10

Извънреден коментар

преди 9 месеца

За да докажа, че всъщност аз не съм вреден и опасен човек, значи трябва да застана пред дитектора на лъжата !Само така истината ще блесне !