fallback

В Бургас започнаха курсове по български език за украинци. Те се провеждат в градската библиотека, като към момента са се записали 250 души на различна възраст.

Първите вече отвориха учебниците. Те се обучават по учебните помагала на Агенцията по бежанците към ООН.

"60% от нашия език съвпада, малко по-различна е фонетика, повече са твърдите звуци. Струва ми се, че нашият език като цяло е по-мек", сподели Елена Болатова.

"Българският език в момента е необходим за тези, които са дошли в България, за да могат да посещават учреждения, да кандидатстват за социална помощ, да си намерят работа, да се влеят в обществото, да помогнат на децата си да започнат училище", уточни Оксана Досенко.

Курсовете, организирани от Младежкия международен център, ще се провеждат два пъти седмично. Желаещите са разпределени в 8 групи по 14 души.

Над 30 000 са регистрираните украински бежанци в Бургаска област.

Вижте повече в репортажа Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

бг

преди 2 години

Жената има една приятелка рускиня, дошла от "около" Москва, през далечната1987 или 88г. Има деца и живее в България повече от 35г и няма български документи, а акцента и може да разпознаят и две годишните. Децата и я хокат да говори правилно и да не се излага, но не иска и не опитва. По-принцип и английският им е доста куц на руснаците. Украйнците се справят доста по-добре, а лично аз, никога не съм усещал акцент при арменец. Това е вид дарба!

43

Анонимен

преди 2 години

ли поне малко срам?Събрали сте тук "елитът"на пр'о'стотията и завистта, това ли ви е целта да покажете ниското умствено ниво на овцата от порода "българска тъ'п'оглава" ? Каквото и да правите това стадо ще си остане злобно,завистливо и пр'осто, то е резултат от генният подбор който беше извършен след 09.09.44 г.от комунистите, избиването на хора с интелект и оставянето за развъждане на овце и *** прехранвали се с кражби от мандри и винарни !

42

Анонимен

преди 2 години

не ги щем укрите в България, работа си търсят кофи за *** колко щеш там да ровят

fallback