Снимка: БГНЕС

Кибератака над компютърните системи на "Български пощи" създаде проблеми с изплащането на пенсиите и великденските надбавки. Още сутринта от "Български пощи" увериха, че няма да има прекъсване в изплащането на парите. В Пловдив и Русе обаче десетки пенсионери не успяха да вземат пенсиите и надбавките си.

Въпреки уверението на "Български пощи", че кибератаката няма да спре изплащането на пенсии, социални помощи и великденски надбавки, в много от пощенските клонове, получаването на пари днес беше невъзможно.

Все пак в някои от по-малки клонове в Пловдив създадоха временна организация и започнаха да изплащат по списък пенсии и добавки, но само на едно гише. Хората, които чакаха за плащане на сметки обаче бяха връщани.

И в Русе много пенсионери бяха притеснени, че могат да останат без пари за празниците.

От "Български пощи" отказват коментар.

От Министерството на електронното управление заявиха, че знаят за проблема и работят за изясняването му.

А с пост в социалната мрежа, ресорният вицепремиер Калина Константинова обясни, че изплащането на великденските добавки за всички е гарантирано. И се работи за отстраняването на всички технически неизправности в най-кратки срокове. Според Константинова обаче, през последните 10 години киберсигурността на "Български пощи" е била системно неглижирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase