fallback

Общинската субсидия за по-евтин училищен обяд да отпадне, а средствата да отиват в помощ на спортните клубове в града. Това предлагат директори на училища във Велико Търново, тъй като купоните за храна не могат да обхванат всички ученици.

В момента храната във великотърновските училища се доставя от общинска кухня - купонът струва между 1,80 лв. и 2,40 лв. на ден, а към тази сума община Велико Търново доплаща още 1,20 лв.

"Само 1500 от учениците в община Велико Търново се ползват от това поевтиняване с близо половината от стойността на ученическия обяд, а останалите - не", каза директорът на СУ "Вела Благоева" във Велико Търново Ангел Янчев пред Bulgaria ON AIR.

Част от родителите също са на мнение, че няма нужда общината да доплаща за обяда на децата им.

"Смятам, че след като не могат да се осигурят средства за всички ученици, би трябвало да се прекрати спонсорирането на кухнята-майка, а средствата да бъдат прехвърлени към спортните клубове", сподели Александра Трифонова.

"Сумата от 150 000 лв. за подпомагането на спортните клубове на територията на община Велико Търново от години не е променяна. В този смисъл тези освободени 135 000 лв. могат да отидат за великотърновските спортисти", посочи Янчев.

Според община Велико Търново обаче услугата няма как да бъде премахната.

"Едната дейност е насочена към здравословно хранене на децата, а другата - към спорт. Капацитетът на общинския стол е много по-голям и биха могли да се хранят всички желаещи деца. Няма дете, което да е пожелало, а да не може да се възползва", обясни директорът на Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" Пенка Игнатова.

Казусът ще бъде разгледан на предстоящата сесия на общинския съвет във Велико Търново в края на месеца.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

Ще ги насочват към спортните клубове, а които не са записани в някой от тях - дгд

10

Анонимен

преди 2 години

На гол тумбак спорт не върви хич

9

1-н

преди 2 години

Дайте ги на Украйна ве, какви са тия купони за храна на деца

fallback