Снимка: БГНЕС

Над 500 украински граждани чакат за регистрация за временна закрила на граничен пункт Дуранкулак. Доброволци, които посрещат бягащите от войната, алармират, че от вчера не се допуска влизането на автобуси, чиито пътници не са минали регистрация. Според тях изчакването на границата продължава повече от осем часа

До вчера автобусите, идващи от Украйна, са били разпределяни както на пунктовете за регистрация на границата, така и в най-близките РПУ в Шабла, Албена и Балчик. По думите на доброволеца от БЧК Георги Георгиев има издадена заповед, според която украинските граждани не се допускат в страната, ако не са минали през задължителна регистрация, съобщи БНР.

"Полицаите ни казват, че имат заповед спусната, с която целят всички автобуси, преминаващи на територията на Република България, да бъдат регистрирани на пунктовете по границата".

В момента на ГКПП Дуранкулак за регистрация чакат над 500 човека, които са пристигнали с 11 автобуса. Повечето от хората не знаят какви права и задължения им дава временната закрила, категоричен е Георги Георгиев.

"Ние каквото можем обясняваме, на такава маса от хора не успяваме да разкажем всичко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase