Снимка: БГНЕС

 От началото на годината бензинът в България е поскъпнал с повече от 25%. Цената е функция на движението на цената на суровия петрол. Трудно е да се правят прогнози, защото цената е несигурна. По време на война е важно да се търсят и резервни варианти за внос на горива. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Още по темата

"Функция от цената на суровия петрол. Изцяло цял свят в момента, България в частност, зависи от това как ще се движи суровият петрол, а суровият петрол в огромна степен зависи от войната в Украйна и от санкциите, които Европейският съюз ще наложи или няма да наложи върху търговията със суров петрол, внасян от Русия. За момента такава санкция няма, руски суров петрол се продава. По тази причина българската рафинерия в Бургас работи, произвежда горива, пазарът е снабден", допълни Андрей Делчев.

По думите му обаче има редица фактори, които водят към подтискане на цената на суровия петрол като се започне от това, че доларът е скъп.

"Ако суровият петрол бъде забранен от Русия, основният въпрос ще бъде откъде ще внасяме суров петрол, как ще работи рафинерията, как ще доставя горива и откъде ще внасяме горива, тогава въпросът колко ще струват горивата ще бъде на втори план, въпросът ще бъде за колко време ще има горива. Отговорът е поне 90 дни от задължителните запаси, които държавата има, има и търговски запаси, но все пак трябва да се търсят резервни варианти", добави Андрей Делчев.

Той поясни, че при 200 долара на барел цената може да достигне 4 лева на литър.
 

Коментари Напиши коментар

47

Пп

преди 2 месеца

Продьлжаваме измамата

46

Анонимен

преди 2 месеца

Горивата поскъпнали ама улиците са препълнени с коли. Явно на хората все още не им е скъпо, за да протестират срещу високата цена. Преди за 10ст увеличение бяха протести, викове и блокиране на улици. Сега за почти 1лв увеличение от Мин година насам всички мълчат. Продължаване пропдането с пълна сила. Младите, умните и кадърните ни разказаха играта. И продължават с още по големи усърдие да го правят. Продадоха ни на чужди интереси.

45

у евро

преди 2 месеца

не разбрам как ста'а ценообразуването, а само да ви да пример - холандия преди 20 дена цена 2,47, у понеделник 2,14. на канарските острови/лансероте и фуертефентура/ цена 1,40/кола под наем за една седмица/! аре обяснете ми как става тва! лани септември у люксембург-о бенцино струваше 1,38!? ...???