Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Агнешко месо на рекордно висока цена ще ядем по Великден и Гергьовден. Въпреки че държавен фонд "Земеделие" ще отпусне 1 млн. лева на кланиците, това няма да се отрази на джоба на българина. Според овцевъди и търговци от Великотърновско килограм агнешко тази пролет ще надхвърли 20 лева.

В стадото на Стоян Христов в Дебелец има 200 овце и 180 агнета. Преди години в района имало 10 ферми, но сега неговата е единствената. Овцевъдите масово ликвидират стадата си заради двойно по-скъпите фуражи, поскъпналия ток и инфлацията.

"Кланиците в момента ги субсидират с по 10 лева на заклано агне и да не изкупуват по-малко от 7,50 лв. Според мен тази мярка е много неадекватна и няма да се отрази на агнешкото в търговската мрежа. Държавата трябваше да предприеме субсидирането на стопаните, а не на кланиците, като поеме част от цената, на която кланицата купува агнешкото. Ако държавата беше дала 2 лв. субсидия на стопанина, тогава кланицата щеше да ги пусне много по-евтино на пазара", заяви Христов.

Търговците смятат мярката за закъсняла.

"Вече може би е късно за такава мярка, защото повечето големи производители, търговци, кланици си правят сметката по-рано и купуват нужната суровина", коментира собственикът на верига месопродавници Димитър Минчев.

Заради инфлацията и нарасналите разходи българското агнешко месо ще поскъпне с близо 30%.

"При положение, че разходите са се качили двойно, миналата година агнетата ги продавахме на 7 лв. живо тегло, тази година – на 10 лв.", каза Христов.

"Очакваме голямо поскъпване. Цената му ще е 20-30% по-висока от миналата година", подчерта Минчев.

В повечето магазини във Велико Търново още не се предлага прясно агнешко месо. Заради очакваните високи цени и намалено търсене търговците смятат да пуснат малки количества за празниците.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 2 години

Амиии бъркаш са !!!

67

По-евтино

преди 2 години

Обикаляйте по селата и питайте бабите дали някой продава агнета?

66

Мария Иванова

преди 2 години

Този Великден няма да ядем агнешко. Не защото нямаме пари, просто толкова пари за една агнешка плешка няма да дам. Тези да не мислят, че парите ги намираме ей така като се разхождаме в парка.

fallback