Багер изравни дюните край заведение на плаж "Бутамята" край Созопол. От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че са разпоредили проверка, която трябва да бъде извършена от Регионалната инспекция по околна среда и води на област Бургас.

"Нарушението е основно на Закона на биологичното разнообразие. Дюните в България, освен че са местообитание, което е много ограничено по своето разпространение, е и много чувствително на всякаква намеса. Формирано е при много специфични условия, при взаимодействието на морето, вятъра и сушата и е свързано като местообитание на много защитени видове - специално растения. Да се формира наново или да се възстанови частично ще отнеме десетилетия", коментира фитоекологът и преподавател в Софийския университет проф. д-р Росен Цонев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това, което се вижда, е разрушаване на дюните с характерната им растителност. Той настоя полиция и прокуратура да разследват дали има разрешение за дейности в тези дюни, и да се установи кой е извършил нарушението.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase