Снимка: БГНЕС

България е атрактивна туристическа дестинация и трябва да се насочим към ключови за нас пазари. Това са съседните държави, както беше и през пандемията, а именно Румъния, Сърбия, Северна Македония, Турция. Хората от там пътуват с кола и могат по-лесно да планират ваканцията си. Други ключови пазари, които бележат ръст освен балканските, са Полша и Великобритания. Това каза Константин Занков от Институт за анализи и оценки в туризма в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Зимният туристически сезон беше най-успешният за последните две години, а за някои курорти ще надмине нивата дори от 2019 година.

"На хората им се пътува и преди войната всичко много се раздвижи", добави гостът.

До 23 февруари очаквахме и много силен летен туристически сезон, но след началото на военния конфликт нещата не се случват така, замръзнаха ранните записвания и определено живеем в несигурност, подчерта Занков.

Очакванията ни са началото на сезона да бъде ниско, но за юли и август предполагаме, че ще бъдем пълни. Занков призова управляващите за максимална подкрепа за бизнеса в тежката ситуация в момента и за маркетингови кампании на важните за нас пазари, където се набляга, че в България им възможности за туризъм целогодишно.

"Културно-познавателният туризъм е ключов за нас. Това е туризъм през четири сезона и България има какво да предложи”.

По отношение на човешкия ресурс Занков посочи, че проблемът с кадрите е сериозен, а след пандемията се е засилил още повече. Много качествени кадри в туризма се преориентираха към други професии. Това е ключов въпрос, по който правителството трябва да работи, заяви събеседникът.

"Досега е имало украински граждани, които са работили за българския туризъм и се надяваме и сега това да е благоприятна възможност за тях да си намерят хубава работа, както и за нас, за да предложим по-качествен туристически продукт с повече персонал в хотелите”, добави Занков.

Във връзка с намеренията за изготвяне на нов Закон за туризма събеседникът подчерта, че сегашният закон е остарял, не отговаря на съвременния туризъм и има какво да се работи в тази насока, за да отговаря нормативната уредба на времената, в които живеем.

"В държави като Австрия, където туризмът също е добре развит, Законът за туризма е 10-12 пъти по-малък като обем от нашия”.

Как информацията за плаващи мини в Черно море ще се отрази на туризма в региона и под риск ли е летният туристически сезон у нас може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase