Снимка: Bulgaria ON AIR

Взривяването на енергийна инфраструктура е част от военните действия в Украйна. А може ли това да доведе до тежки последици за околната среда и за хората? За такава опасност предупреди преди дни министърът на околната среда и водите.

Oпасенията на еколози и климатолози са, че по време на войната в Украйна в морета могат да бъдат изхвърлени химически вещества, горива, масла, останки от разрушена техника. Според климатолога Симеон Матев обаче реална заплаха от екокатастрофа към момента няма.

"През следващите 10 дни, с кратки почивки, въздушният пренос в ниската част на атмосферата до към 1500 м. надморска височина ще бъде от север североизток, което означава, че, дано не се случи, но ако се случи нещо - има пряка опасност за нашата страна, но тази пряка опасност е свързана с изхвърляне на голямо количество радиоактивни вещества", каза Матев пред Bulgaria ON AIR.

Последствия от военните действия може да има за въздуха и водата, но концентрацията на опасните вещества ще намалее многократно, докато стигне до България.

"Хубавото за нас е, че все пак, колкото и близо да изглеждаме, не сме чак толкова близо. Повечето вещества ще се утаяват или на дъното на морето, или ще падат по пътя си насам, все пак действително теченията, както и въздуха за съжаление, така и морските течения по нашето крайбрежие имат преобладаваща посока от север, тоест от Украйна през Румъния към нас", допълни Симеон Матев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase