Българска фабрика, която произвежда ръчно тъкани килими за британския кралски двор, е пред фалит, а причината за това не е липсата на поръчки, а недостигът на работна ръка.
 
Цехът в Костандово е отворил преди 25 години и тогава в него работят 280 тъкачки.
 
"25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, в момента имам 25 тъкачки", коментира пред Bulgaria ON AIR собственикът Нино Парпулов.
 
Върху килимите шедьоври стъпва кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, в залата, където посреща държавни ръководители. Български килими притежават и холандската кралица Беатрикс, внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, бившият премиер Тони Блеър и още много други.
 
"Все още има много поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги изпълнявам. Причината е липсата на тъкачки", допълни Парпулов.
 
"Ние трябва да планираме нашия край, лека полека, даваме си сметка, че натам вървим, ако не се случи това, за което говорим - създаването на млади кадри", подчерта Надя Парпулова.
 
"Това е голяма кауза, наистина. Държат много да се запази това нещо, но все още това е глас в пустиня. Това е жалкото", каза още Нино Парпулов.
 
Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase