Снимка: БГНЕС

Забрана на движението на коне с каруци в цяла София реши на заседание Общински съвет. Това ще стане възможно от 1 юни тази година.

Към момента придвижването с животинска тяга е забранено само в центъра на столицата. Как собствениците им приемат новината?

Още по темата

"Няма такава сила, която да спре конете и каруците по столичните улици. И актове да пишат, пак ще се движим. Няма сила и орган, която може да ни спре", заяви пред Нова тв Емил - собственик на коне.

Според експерта Явор Гечев, това решение има предистория.

"Поне от 10 години се говори, че трябва да има регламент, по който да се отглеждат конете, да се движат в града. Водещата роля бе на общинската администрация и понеже нищо не се направи, общинският съвет взе решението в свои ръце", коментира той и обясни, че има много собственици, които не отглеждат добре животните.

По думите му, е необходимо да има такъв правилник за отглеждане на коне. "Говорим за коне, които се пускат между блоковете, пускат се на пътя и стават ПТП".

Самият Емил също е виждал собственици, които не отглеждат добре животните си и според него те трябва да се санкционират. "Но всеки си изкарва хляба с тази каруца. Хората си гледат семейството", обясни той.

Според Гечев, в наредбата  спрените коне ще бъдат вземани и настанявани в обекти на Екоравновесие, което обаче също е сложен процес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase