Снимка: Pexels

Проект за строеж на нов затвор възмути жителите в Самораново. Хората се тревожат от намерението на Министерството на правосъдието да построи нов затвор в селото, в който лишените от свобода да могат и да упражняват правото си на труд в специално обособени производствени цехове. Идеята е там да са настанени хора, лишени от свобода, на които предстои да бъдат върнати към нормален начин на живот.

Затворът е по проект, по който кандидатства дирекция "Изпълнение на наказанията". Той ще отговаря на всички европейски стандарти, уверяват от Министерството на правосъдието.

Ще бъдат открити 90 нови работни места покрай затвора. Те обаче не блазнят местните.

"Притеснява ни, защото мястото на затвора е на няколко метра от детска градина и училище. Който и да е родител ще се притеснява детето му след училище да се прибере само, както е било досега. Децата тичат, играят свободни.", коментират местни хора пред Нова тв.

 Според тях проектът се прави тихомълком, а кметът на селото е уведомен за това само преди месец официално, а проектът е повече от 1-2 години.

"Има много неща да се изясняват от институциите", коментира и кметът на селото и хората са готови на протести. Те настояват да се намери друго място на затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase