В община Карлово този януари спрямо януари 2021 г. три пъти се е увеличила сумата, която е платена за електроенергия - от 65 00 на около 180 000 лв.

При някои общини увеличението е четворно. Компенсация, която ще получим за месец януари, е около 25% от новата стойност на тока. Ако януари 2021 година сме плащали по 0,25 лв. на мегаватчас, сега е 0,66 лв. Компенсацията ще бъде около 0,16 лв. Ако продължи тази тенденция - общините ще изхарчат такава част от бюджетите си, която ще ни намали възможностите да реализираме комуникалните си функции - поддържане на градската среда, селата, зелените площи", каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че има диалог, но не в степен, в която им се иска.

"Иска ми се този диалог да бъде ускорен и да бъде конструктивен, защото държавата има две публични институции - правителството и неговите подразделения, както и местната власт. Може ли при криза от този мащаб да бъдем от двете страни на бариерата? Ние трябва да бъдем заедно и да намерим заедно решение на въпросите. Ние имаме конкретни предложения. В закона за енергетиката потребителите се делят на битови и небитови, предлагаме да има трети вид субект, това са публичните потребители на електроенергия - държавните и общинските институции", допълни д-р Кабаиванов.

Те предлагат и компенсации за ДДС.

"Ще решим проблема, пред който сме изправени, само ако сме заедно. Трябва да има повече пари за общините, но те не са самоцел. С между 30 и 40% се увеличиха цените на строителните материали и на услугите в областта на строителството. Ние няма да може да разгърнем сериозни инвестиционни програми. Другият проблем - здравната криза. Ако не беше общинското здравеопазване, как щяхме да се справим с първите 4 вълни на Ковид-19?", попита кметът на Карлово в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase