В осем дни през януари са отчетени завишени стойности на фините прахови частици в Русе.
 
"Проблемът с фините прахови частици не е само на град Русе, той е на световно ниво. Фините прахови частици са замърсители, които трябва да се наблюдават постоянно. Трябва се контролира тяхното изпускане. Те се получават вследствие на замърсяването от битовото отопление и автомобилния транспорт. Не трябва да се пропускат и метеорологичните условия, които оказват влияние", посочи директорът на Дирекция "Екология и транспорт" в Община Русе проф. Любомир Владимиров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му повишението в момента се дължи на ниското атмосферно налягане.
 
"Работим активно по програма "Лайф" - тя е за повишаване на качеството на атмосферния въздух в България. Раздаваме отоплителни уреди на всички русенци, които желаят да заменят своите стари отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, които са на пелети или на газ", каза още проф. Владимиров.
 
Той обясни, че условията за кандидатстване са свързани с това хората да бъдат жители на Русе, да разполагат със собствен имот.
 
"Кандидатстваха до момента около 500 души. Във втората фаза интересът също е много голям. Има около 400 желаещи. Община Русе работи и по отношение на емисиите от автомобилния транспорт. Имаме цел да се въведат зони с ниски емисии, "зелени улици", където няма автомобилен транспорт", обясни събеседникът.
 
"В момента се създава екологичен кадастър. Това го няма в България. Този кадастър ще показва на всеки един гражданин в реално време какво се произвежда в дадено предприятие, дали има замърсители и т.н. Цялата информация за предприятията в града да бъда достъпна за гражданите", подчерта проф. Владимиров.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase