Снимка: БГНЕС
fallback
Кметове масово се оплакват, че сметките за ток са непосилни за общинските бюджети и на много честа е въведен режим на уличното осветление. 
 
"265 общини на територията на България страдат. Много трудно се справят. Първите големи сметки се получиха октомври-ноември. Получихме компенсации за тези месеци и тогава не беше толкова осезаемо. Декември месец общините се справиха, защото имаха остатъци от предходната година", посочи кметът на Самоков и член на Управителния съвет на общините - Владимир Георгиев, в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той припомни, че последното, което се е гласувало, е да получат до 250 лева на мегаватчас. 
 
"Увеличението е с близо 300%, за община Самоков сме плащали сметки за електричество от порядъка на 50 000 лева, за декември дойдоха 150 000 лева. Това, че няма приет бюджет за годината, допълнително усложнява нещата. Трябва да работим с 1/12 от бюджета от предходната година", коментира кметът на Самоков.  
 
"Държавата може да помисли за връщането на ДДС, което ние така или иначе плащаме за електроенергията, или акцизът, който се взима от горивата, също да бъде възстановен по сметките на общините", предложи той. 
 
"С много от колегите тръгваме да мислим за терени, където може да се изграждат соларни паркове. Процедурно общините трябва да се облекчат по всякакъв начин, за да могат да изграждат такива паркове и много по-лесно тази електроенергия, която произвеждат, да влиза в системата", заключи Георгиев.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 2 години

Нужни са пазарни реформи в частния бизнес, пазарни цени на тока и газа за бизнеса.

47

Анонимен

преди 2 години

Това е пазарната икономика, либерализацията, диверсификацията. Пазарни реформи за частния бизнес. Общините и държавните фирми да плащат държавнорегулирани цени. Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа.....................Милиардери искат държавата да им плаща тока и искат държавни цени на тока. Срам за тези милиардери капиталисти, пазарници и либертарианци.

46

Анонимен

преди 2 години

Невежеството на кмета е потресаващо. Щом сметките са скочили от 50000 на 150000 лева, значи увеличението е 200%, а не 300%, както твърди кмета. Разликата е огромна.

fallback