Снимка: архив, БГНЕС

Десетки пловдивчани протестираха срещу отдаването на концесия на Гребната база и изграждането на втори гребен канал. Това инвестиционно намерение на Община Пловдив е записано в годишната програма за управление на общинските имоти. Протестът беше подкрепен и от областния управител Йордан Иванов, предаде БНР.

За да се провеждат висок клас състезания, на Гребната база  е нужен втори тренировъчен  канал и необходимостта от подобна инвестиция, за която общината няма необходимите средства, се обсъжда от години в Пловдив.

Участниците в днешния протест обаче се обявиха срещу тази идея, като според тях ще бъдат изсечени около 150 декара гора, за да се изградят новите съоръжения. Ще бъде ограничен и свободният достъп на пловдивчани до едно от любимите им места за спорт и отдих.

„Как е възможно с платен вход да бягаме…Градът ни се презастроява“, коментираха пловдивчани.

От Сдружение „Аз обичам Пловдив“, организатори на протеста,  предупредиха , че на  мястото на зелените площи се предвижда също изграждането на нови паркинги, вероятно и на хотел и заведения. Против сме  срещу всичко това и подготвяме в законовия срок да внесем официални възражения, каза Атанас Бояджиев.

В петицията на сдружението вече са се включили над 3 500 пловдивчани. А областният управител, който дойде, за да се срещне с протестиращите заяви, че застава зад исканията им: „Това е най-нормалното. Кой иска да бъде премахнат белият дроб на Пловдив“.  

Йордан Иванов ще поиска и среща с общинската администрация , за да се запознае подробно с намеренията за бъдеща концесия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase