Снимка: БГНЕС
fallback

Изпусната пепел от преливна кула на ТЕЦ "Бобов дол" е предизвикала замърсяване водите на река Струма, за което са сигнализирали въдичари по реката. Замърсяването е установено и при проверка на РИОСВ и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, каза изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов.

 След обход в района на участъци с обща дължина около 25 километра по река Струма и нейните притоци "Рилска" и "Джерман" проверяващите са установили, че водите са мътни със специфичен сиво-черен цвят, а източникът на замърсяването е ТЕЦ „Бобов дол“.

"Замърсяването е станало през почивните дни", каза изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов пред БНР.

"Това се дължи на преливната кула за "Черното езеро" за избистрени води, един от по-долните пръстени се беше разместил. Там е увличала пепел. Ние няма как да го видим отгоре, след сигнала разбрахме. Там, може би малко повече пепел е излязло, защото е текло в рамките на денонощие, но пепелта не е опасен отпадък. Тя не може да повлияе по никакъв начин на екосистемата на реката. Да, визуално замърсява, има такъв проблем, но не е опасно, не е отровно", каза той и добави, че проблемът вече е отстранен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ф3

преди 2 години

То само това да беше! Ковачки колко акциз и ддс е спестил! Защо според вас не кара въглищата с влака, по ли му е евтино с камиони?

9

анонимен

преди 2 години

Затова само ВЕИ енергия. Всички други унищожават планетата Земя.

8

Анонимен

преди 2 години

Да видим къде е промяната ?!? Или пък всичко е подмяна

fallback