fallback
 
Към 7 септември 2021 г. българите са малко над 6,5 млн. Данните показват, че за последните 10 години населението в страната ни е намаляло близо 850 000 души. 
 
"Застарява населението. Ако се погледнат данните между преброяванията, съотношението на децата и възрастните се е обърнало. Докато през 1992 г. 24% от населението е било до 17 години, а 14% – над 65, сега е точно обратното. Имаме изразен негативен процес на застаряване, който се дължи както на високата смъртност и ниската раждаемост, така и на миграцията", посочи директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За съжаление, на това преброяване и населението в активна възраст намалява. Една от причините е, че има големи кохорти от родено население през 50-те и 60-те години на миналия век. Тогава са се раждали по 150 хил. деца, докато сега се раждат средно 57 хил. Тези хора сега влизат в пенсионна възраст", изтъкна Костова.
 
Тя обясни и разликата между преброяването на НСИ и Регистъра на населението на ГРАО, който се използва за направата на избирателните списъци.
 
"Целта на този регистър е осигуряване на административни услуги, включително и правото на глас. Нашата цел е да преброим реално пребиваващите на територията на страната, тъй като те са обект на политики. Различни са целите и не бива да се смесват двете числа", категорична бе Костова. 
 
Според нея българите в чужбина са около 2 млн. – това е разликата между българските граждани, според Регистъра на населението на ГРАО, и преброените от НСИ българи.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Проблемът решен

преди 2 години

Да върнем спокойното и сигурно време на социализма и ще станем отново 9 милиона

63

Анонимен

преди 2 години

То само ГЕРБ откраднаха над 400 милиарда

62

Анонимен

преди 2 години

Защото за целия преход откраднаха 200 милярда, които бяха са инфраструктура, здравеопазване, образование, оптимизации и т.н.т. Като не става тука другаде вече е направено. По-смелите избягаха, другите просто не правят деца с изключение на неграмотните, които стават все повече.

fallback