fallback
Църквата почита Свети Йоан Кръстител. На днешния ден близо 350 хиляди именници в страната празнуват. 
 
В село Караисен край Павликени беше направена възстановка на традиционния ритуал по къпане на селската чешма за здраве и плодородие.
 
"Обичаят е най-вече за здраве. Здраве и плодовитост. Специално в нашето село е интерпретиран така, че младоженците от селото се събират на една чешма, къпят ги и им пожелават да имат много деца, да са здрави и да спазват традициите, които са от миналото", разказа пред Bulgaria ON AIR кметът на селото Стефан Николов. 
 
"Издирихме материали, архиви, когато е бил пресъздаван този народен обичай в нашето село. Тогава са се откупували баш големците – да не ги мокрят, да не ги къпят, давали са грошове, които са се събирали и после са се използвали за почерпка на Ивановци, на младоженци, на трапезата!“, сподели секретарят на НЧ "Добра надежда 1896" Галя Личева.   
 
Вижте повече във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

До Стари и нови обичаи 12 Само така се създава здрава и яка нация !Къпане на студа на чешмата и в реката. Здравото ще оцелее ,болното .....!!!!!!!!!!!!!!??????????

10

какво

преди 2 години

като е иванов или ,,драганов,,ден-като увиснеш в болницата и се препарираш тогава ще те окъпят на чешмата в болницата-***-не се напразнуваха и не напиха,ей *** народ сте

9

Теди

преди 2 години

Браво много ми хареса

fallback