fallback

Специална дървена ограда ще пази къдроглавите пеликани в резервата "Сребърна" от нападения на хищници. В последните години, по време на размножителния период, защитените птици бяха нападани от диви животни, които унищожаваха яйцата им.

"Досега сме имали 2 такива нападения. Регистрирани с помощта на системата за видеонаблюдение и е установено, че този вид хищник, който е нападнал яйцата и гнездата, е енотовидно куче", посочи Момчил Петров от РИОСВ – Русе пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"През последните 2 години имахме едно разформироване на колонията. Оградата се осъществи и за наша радост, ще имаме възможност пеликаните да бъдат привлечени към платформите и по този начин всеки посетител да може да ги види", заяви директорът на ПНМ "Сребърна" Елена Илиева.

За да защитят редките птици, от РИОСВ изграждат ограда с дължина 242 метра и височина 2 метра.

"По-рано е имало заграждение, в старата колония на къдроглавите пеликани, но това заграждение е било изградено от телена мрежа. Настоящата ограда е с доста по-голяма дължина и изградена от дърво, като целта е едновременно да не бъдат внасяни изкуствени материали в гнездилището и същевременно, голямата ѝ дължина да не допусне проникването на хищниците", обясни Момчил Петров.

Очаква се съвсем скоро дървената ограда да бъде готова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Кон

преди 2 години

Тази ограда си е чисто и нагло крадене. Дивите кучета спокойно може и трябва да ядат яйцата. Странно, кой ли финансира подобно нагло престъпление?

3

Анонимен

преди 2 години

дивите животни, като няма какво да ядат какво ще правят, ще нападат хората, пратете ловните дружинки за профилактика и така ще се реши проблема, векове не е имало ограда, някакъв зелен да прибере пари, решава да прави ограда

2

Анонимен

преди 2 години

О Бог Индра, Моля беленето на краката ми да спре веднъж завинаги и никога повече да не се появява отново!

fallback