Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общините ще бъдат затруднени през януари със стария бюджет заради очаквания ръст на минималната работна заплата и скъпия ток, заяви пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Разходите на местните власти за издръжка на всички общински системи са нараснали с над 30% и ще бъде проблем за тях да посрещнат първия месец от новата година с обем от средства, който ще бъде същият като през януари 2021 година, поясни подчерта Георгиева.

Тя припомни, че през януари общините нямат никакви собствени данъчни приходи.

Не се предвижда вдигане на местните данъци, за да се компенсира недостига на средства, уточни Силвия Георгиева.

„Най-трудно ще се справим с разходите за отопление, с всички режийни разходи, разходите за храна. Това ще бъде най-трудно да бъде адресирано през месеците януари и февруари, докато не бъде приет държавният бюджет“, каза тя.
Много е важно така да бъдат променени системите за координация и контрол, че да има повече средства за превенция. Възстановяването на последиците е много по-скъпо от инвестициите в превенция, коментира Силвия Георгиева във връзка с бедственото положение в редица населени места заради наводненията.

Георгиева открои почистването на коритата на реките в извънградските територии като приоритетна задача на държавата.

„Когато дойде порой или потоп, започваме да обследваме коритата на реките, установяваме, че са обрасли, описваме ги и дотам“, коментира Георгиева. По думите ѝ в рамките на градовете коритата се почистват, но между населените места непочистването им е рисково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase