Мезетата за Коледа излизат по-скъпо и са от вносно месо. Масово колбасите по витрините са с месо от Германия, Испания и Дания, съобщава Нова тв. Причината е недостиг на българско свинско.
В същото време цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре. Колко ще струват мезетата и пържолите по Коледа?
Цените на колбасите тръгнаха нагоре още през октомври месец. Заради по-високите разходи за месопреработвателите кренвиршите, шунката и саламите поскъпнаха с между 10 и 15% на щанда.
Колбасите по витрините са предимно от вносно месо. Българското месо на нашия пазар задоволява едва около 40% от потреблението на свинско и е основно за прясна консумация.
Малко преди официално да започне празничното пазаруване, Мартин Цеков вече е готов с коледното меню. В избора си на пържоли и мезета за празниците, залага на родното.
"За мен е важно месото да е българско. Смятам, че е по-качествено и че е истинско", споделя той.
Търговците в месарските магазини също забелязват, че има по-голям интерес към българското месо.
"Българското месо се търси постоянно. Нашите клиенти го предпочитат", коментира Десислава Тодорова - търговец на месо.
През последните години обаче почти всички колбаси, които достигат до трапезата ни, са от вносно месо.
"Не е тайна, че никога не ни е стигало българското месо – особено свинското и говеждото. Затова се налага 40% от месото, което ползваме да е от български производители и 60% да добиваме от ЕС. Нашето българско месо стига само за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини", казва Атанас Урдажнов от Асоциацията на месопреработвателите.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
fallback
fallback
fallback
Коментари Напиши коментар
78
Кико
преди 2 годиниРодните"мили" пелети борови12лв. Вносните от Словения букови 12 лв със фактура.Родните от 100км. словенските от 1300км!!!
77
Анонимен
преди 2 годиниАми, то това се мисли, анализира, планира с поглед в бъдещето. Стратегически. Как да се поощрява родното производство, има европейски програми и т.н. и т.н.Но, всички знаем, че последните 12г. никой не мислеше за нищо. Министърката караше хората да лъжат, че няма корупция, за да не се злепоставяме пред ЕС.Те, такива неща. Как да очакваш от подобни хора, че ще направят нещо добро.И на всичко оторе, такива като Иван-пилето процъфтяват.
76
Т.Петков
преди 2 годиниАми как няма да е така, като вносът е от Патагония и е било 20 години замръзено при минус 150 гр. Те патагонците да не са луди да го бракуват и унищожат. В България има сума ти пенсионери, които не могат да си позволят да купят български пържоли.