Снимка: Bulgaria ON AIR

  Броят на новорегистрираните безработни у нас надхвърли 250 000 души за по-малко от година. През изминалата седмица без работа са останали повече от 5200 души. В същото време в много сектори отчитат недостиг на кадри.

Искра Ганева е регистрирана в Бюрото по труда от 6 месеца. Последно е работила в кухнята на дом за възрастни хора. Надява се да си намери подобна работа.

"В момента е невъзможно за един обикновен човек да си намери работа. С тези "зелени сертификати" още повече се затруднява положението. Безработицата е пълна", притеснява се Искра.

Според експерти най-сериозно на пазара на труда влияе пандемията.

"През тази последна една година наблюдаваме адаптация от страна на работодателите към пандемията и към налагането на противоепидемичните мерки", коментира пред Bulgaria ON AIR мениджърът в платформа за търсене на работа Християн Петков.

Парадоксално е, но много работодатели не успяват да намерят кадри. Юлияна Суранджиева е собственик на фирма в хранително - вкусовата промишленост. Тя казва, че търси служители, но няма подходящи.

"Няма достатъчно подготвени кадри. Хората имат желание, искат да работят, обаче за едни суми, които не отговарят нито на квалификацията, нито на уменията им. Ако говорим за производството, за да бъдат адекватни кадрите, трябва да имат 2 години стаж. Хората нямат търпение, искат сега и веднага висока заплата", споделя практиката си Юлияна Суранджиева.

"Ако преди време най-търсени бяха кадрите в сектора на производството и информационните технологии, в момента наблюдаваме недостиг на кадри в сферата на здравеопазването, човешките ресурси, счетоводството", уточни Християн Петков.

Според експертите, основният начин за намаляване на безработицата е увеличаване на програмите за преквалификация на персонал за сметка на държавата.

 

Коментари Напиши коментар

276

Анонимен

преди 1 седмица

Май е пълно с фалшиви обяви за работа

275

Анонимен

преди 1 седмица

От много време е така, не е от пандемията. Просто 80% от бизнесите се държат от синове и дъщери на някогашните членове на БКП, които хал хабер си нямат от управление на бизнес пък искат хората да им робуват за минималната заплата и да работят по шест дена в седмицата. Няма как да стане като гледате все на тънко да го карате. То е повече от очевидно какви необразовани темерути са всички български "бизнесмени". Нашия отворил няква кирлива дюнерджийница и вече мисли как ще си вземе яхта.

274

Анонимен

преди 1 седмица

Българският работодател да влезе в професионалните гимназии и вузове,да си набележи талантливи деца и да инвестира в образованието ми срещу договор,както прави западния работодател.Тогава няма да има проблем с кадрите.Но той иска готови кадри обучени с парите на родителите си а да му работят без пари.Сори.На детето ми само висшето ни струваше около 60 хил.