Снимка: БГНЕС

Климатичните промени са широко обсъждани, особено напоследък в контекста на конференцията на ООН в Глазгоу. Рядко обаче има конкретни изчисления за влиянието им върху България и например за родното черноморско крайбрежие.

При разтопяване на ледените шапки учените говорят за повишение на морското ниво от няколко метра до дори 10 метра. В България е регистрирано повишение на морското ниво с около 120 см през февруари 1979 г., което може да ни даде бегла представа какво означава морето да се надигне.

Тогава продължителното духане на силен вятър (щорм) от североизток в продължение на повече от три денонощия е причина за наблюдаването на така наречения нагонен ефект по нашето крайбрежие, довел до значително покачване на морското ниво над средно многогодишната му стойност.

В Бургаския залив допълнително влияние за покачване на нивото оказват и физикогеографските условия. Издуханата от вятъра водна маса се насочва към най-западните части на залива и нивото се покачва още повече в сравнение с останалите станции. Тук по време на бурята са отчетени и най-високите стойности на скоростта на вятъра по нашето крайбрежие – 34 м/с (122 км в час). Средната скорост е била 22 - 28 м/с, сочат данни на Института по океанология към БАН.

Покачването се наблюдава във всички станции по нашето Черноморие, където се отчита нивото на морето. На 20 февруари 1979 г. в синоптичната станция на Националния институт по метеорология и хидрология е измерено ниво на Черно море, което е със 120 см над средното. В останалите две станции на института, в нефтеното пристанище и рибното пристанище в Бургас измерените стойности на превишаване на средното ниво са съответно 124 и 137 см, регистрирани на 18 и 19 февруари, пише Investor.bg.

Поради силното вълнение на морето в Бургаска област са нанесени много щети. В Поморие е залята крайбрежната ивица с ширина 3 км. Наводнени са 400 къщи и няколко склада, повредени са електрически съоръжения и телефонни линии. Залята е северната част на курорта „Слънчев бряг“ и квартал „Комлука“ в Бургас. В Ахтопол частично е разрушен вълноломът.

В сайта floodmap.net може да се задават различни степени на повишение на морското ниво и да се види кои точно площи биват залети. По данни на сайта Силистра ще е пристанище на Черно море при повишение на морското ниво с 10 метра. Близо до статута на пристанище биха били още градовете Долни Чифлик, Камено и Средец, разбира се, вероятно за доста плитко газене.

Целият анализ четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase