Снимка: БГНЕС

Жители на Харманли се събраха на граждански протест срещу местния Регистрационно-приемателен център за мигранти и установения режим на институцията от отворен тип . Това означава, че живеещите в центъра могат свободно да се разхождат из града.

Около 50 души с национални трикольори се събраха пред читалище "Дружба" и се отправиха на шествие към лагера с кандидати за международна закрила. Към тях по пътя се присъединиха още жители на града, съобщава БТА.

Сред недоволните имаше и политически лица, но всички увериха, че присъстват на проявата като граждани и не са водени от политически мотиви.

Протестът ни е провокиран от случая преди седмица, когато група чужденци хвърляха камъни срещу обекти в района на автогарата, каза съорганизаторът Владимир Василев.

Имаме постоянен тормоз от бежанците. Повечето от тях са млади мъже, които се движат на групи, цапат, блъскат се в майки с деца, обясни Василев. Протестиращите искат вечерен час за настанените от 17,30 часа зимата и 19,30 часа лятото и засилено присъствие на жандармерия на невралгичните точки в града.

По-добре би било лагерът да бъде от затворен тип, посочи другият организатор Деян Иванов. Излиза, че ние сме бежанците, защото нас ни е страх, подчерта той.

Сред недоволните беше и кметът на града Мария Киркова, която също гарантира, че присъства като гражданин.

Подкрепям протеста, защото исканията са разумни. Харманлийци сме много толерантни хора, но напрежението, което съществува, означава, че нещо не е наред, добави тя и обобщи, че подкрепя мигрантите, но всеки освен своите права трябва да знае и изпълнява и задълженията си.

При пристигането си пред центъра протестиращите връчиха писмените си искания на управителя.

Коментари Напиши коментар

30

Сюлейман паша

преди 1 година

Човек само като прочете написаното по долу му става ясно,че тия и без партиен секретар ще се оправят!За нула време ще издигнат и концлагери и бесилки та даже и пещи!!Ще си помислиш,че всеки си има настанен бежанец в спалнята,та вдигат вяра до бога! Европо европооо,имаш ли си хабер на какви балкански дива...ци си плащаш субсидиите?!Тези и след 100 г. не мож ги окултуриш и окултивираш!!!Язьк за барута!!

29

Анонимен

преди 1 година

Бежанците като влязат в Цига#нската махала пардон Ромската Махала не мое ги различим кое е чорайбе кое е бежанец.Сега не мое ги хванем

28

Анонимен

преди 1 година

Борисов е виновен той ги пусна.Единственото Решение е да ги пуснат те без това искат в Германия понеже другите са там от 2015 и си живеят като Царе а теа тука в Бежански лагер