Снимка: БГНЕС

Къщите за гости и малките семейни хотели в страната са запълнени за почивните дни около Нова година, предава "Монитор". Те вече са предплатени, съобщи пред изданието  директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов. Според прогнози на института покрай коледно-новогодишните празници се очакват 500 000 пътувания на българи в страната и чужбина.

По думите му отлив на резервации за ваканция в големите хотели също не се наблюдава, а дългоочакваните чуждестранни гости ще пристигнат от Ирландия, Германия, Централна Европа и Русия.

"По-голямата част от гражданите на Европа вече имат зелен сертификат и могат да почиват свободно. Изискването за задължителен PCR тест при качването на борда, което част от авиокомпаниите въведоха, също не смущава никого", категоричен бе експертът, според когото броят на действащите места за настаняване не е намалял спрямо предходната година въпреки новите здравни разпоредби.

Макар европейците да са привикнали към задължителните противоепидемични мерки, то се оказва, че българите се опитват да заобиколят здравните разпоредби.

Така например в онлайн група за почивка на море и планина с деца потребител се интересува „има ли хотел, или къща за гости, където не се изисква сертификат или тест“. След редица негативни коментари публикацията й бе изтрита. Припомняме, че според последната заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за нощувка в някое от местата за настаняване в страната няма да имаме нужда от зелен сертификат. Такъв обаче ще ни е необходим, ако желаем да се храним в ресторанта към хотела или да се възползваме от някоя от спа услугите.

С цел избягване на невъзможността неваксинираните граждани да посещават своите работни места или други закрити обекти от здравното министерство обявиха, че ще отделят средства за закупуването на безплатни за гражданите антигенни тестове.

От здравното ведомство съобщиха за "Монитор", че такива тестове са раздадени на всички регионални здравни инспекции в страната. РЗИ-тата ще следят необходимостта от такива в конкретните области и ще ги разпределят към лечебни заведения и лаборатории.

Всеки, който се нуждае от тестуване, може да се възползва от възможността, без да заплаща стойността на самия тест, а единствено взимането на пробата. Предстоят доставки на нови количества около 600 000 антигенни тестове, които ще бъдат платени от бюджета на здравното министерство и се очаква да бъдат доставени до края на седмицата. Още 1,6 млн. ще пристигнат по линия на Европейската комисия. Допълнително са осигурени и средства на регионалните здравни инспекции за закупуванe на бързи антигенни тестове.

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 6 месеца

ЩЕ ПЪТУВАТ ЛИ? Не помня Кацата и Радев да са разрешавали пътуване. Сега на 14ти като ги изберем ще ви кажат те дали ще пътувате вашата кожа. НИКОЙ НИКЪДЕ НЯМА ДА ХОДИ!

36

Bebok

преди 6 месеца

На Коледа ще бъде 300-400 трупа секи ден + як локдаун и сичко живо ще кисне у дома.

35

Анонимен

преди 6 месеца

До 35, защо бе, около 1.3 милиона са ваксинирани около 0.5 доказано прекарали вируса, та защо 500 хил. от тях да не пътуваме. Аз даже и за концертни билети в "лошата" Европа гледам вече, че ми са ходи на концерт, а тука скоро няма да има :)